Krmiva a alergie – jak se vypořádat s citlivým zažíváním u psů a koček?

Stejně jako lidé mohou i domácí mazlíčci trpět intolerancí na některé složky obsažené v krmivu. Zejména psy a kočky konzumují v potravě různé druhy různým způsobem zpracovaných bílkovin, což může u vnímavějších jedinců způsobit zdravotní komplikace. Některé granule, konzervy, paštiky či pamlsky obsahují kromě čistého masa také obiloviny, vedlejší produkty rostlinného původu, ale i řadu dalších přídatných látek (barviva, aromata, dochucovadla, konzervanty), které mohou v případě alergické reakce ovlivnit nejen proces trávení, ale také způsobovat zdravotní problémy nebo dokonce zhoršovat zdravotní stav starších a chronicky nemocných zvířat. Alergie se může projevit také v důsledku genetické dispozice, proto jsou některá plemena touto diagnózou ohrožena více než jiná (např. labradorský retrívr, irský setr, teriéři).

Co je alergie a jak se projevuje

Alergie neboli hypersenzitivita na konkrétní složku potravy nebo jeden konkrétní druh masa se může u zvířat projevit v podstatě v jakémkoliv věku a mnohdy jsou její součástí velmi nepříjemné příznaky. Zvířata mohou trápit svědivé vyrážky doprovázené tvorbou drobných puchýřků, zčervenáním míst na kůži a vypadáváním srsti, poruchy trávení, časté jsou také průjmy, zvracení nebo zvýšená plynatost. Častým škrábáním postižených míst v důsledku alergické reakce může u psů i koček dojít také k rozvoji zánětů kůže, uší apod. V některých případech se může u postižených zvířat objevit i atypické chování nebo jiná neobvyklá reakce, kterou u svého psa či kočky běžně nevídáte. Každý projev navíc může mít zcela specifickou intenzitu a délku trvání, odvíjející se například od množství požitého alergenu. Někdy se potíže objeví v řádu minut či hodin po konzumaci, v jiných případech až za několik dní. Odeznívání příznaků je taktéž individuální, u některých jedinců může trvat i delší dobu.

Nejčastější alergeny pro psy

  • hovězí maso
  • kravské mléko a mléčné výrobky
  • obiloviny (pšenice)
  • vejce

Nejčastější alergeny pro kočky

  • hovězí maso
  • ryby
  • mléčné výrobky

 

Jak si s alergií poradit

Abyste mohli vašemu mazlíčkovi účinně pomoci vyřešit jeho trápení, je důležité nejprve odhalit, která složka potravy je rozbuškou všech problémů, a její příjem omezit a následně ji vyloučit z jídelníčku zvířete. Pokud se domníváte, že může být zvíře alergické na více složek, vybírejte jako náhradu raději primárně krmivo s hypoalergenní recepturou, případně krmivo, které obsahuje jen jeden druh masa/bílkoviny (tzv. single protein granule nebo konzervy). Při výběru adekvátní náhrady za nevyhovující krmivo je potřeba myslet i na to, aby váš pes či kočka měli i s novým krmivem optimálně vyváženou stravu, která odpovídá jejich nárokům, stáří, fyzické aktivitě a případně i dietnímu omezení (ledviny, kastrace apod.). Po nasazení nového krmiva sledujte reakce vašeho mazlíčka minimálně po dobu 6 týdnů a zapisujte si, jak zvíře na krmivo reaguje. 

Pokud již víte, co konkrétně dělá vašemu psovi či kočce potíže, vyhněte se všem krmivům a zejména pamlskům, které tuto přísadu obsahují. Krmivem bez obsahu obilovin (tzv. grain free granule/konzervy) můžete vašemu mazlíčkovi zažívání také výrazně odlehčit. Místo obilovin, jež jsou v krmivech zdrojem dobře a rychle stravitelných sacharidů, používá v současnosti řada výrobců alternativy v podobě hnědé či celozrnné rýže, luštěnin a kombinací různých druhů ovoce a zeleniny. Stejně tak můžete vyzkoušet i nová krmiva obsahující hydrolyzovanou bílkovinu (maso či vnitřnosti). Hlavní složky takových krmiv již prošly tepelnou úpravou, a bílkoviny se rozštěpily na menší a lépe stravitelné řetězce při zachování stejně kvalitních nutričních hodnot. Díky tomuto procesu se při konzumaci snižuje pravděpodobnost výskytu alergických reakcí.

Doporučujeme

Přihlášení zavřít